ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στα δύο σύγχρονα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα της MinoanLab λειτουργεί εργαστήριο μοριακής βιολογίας τελευταίας τεχνολογίας.

Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας:

Τηλέφωνο 210 2832268 (Μεταμόρφωση Αττικής ) / 2810540217  (Ηράκλειο Κρήτης) | Email info@minoanlab.gr

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η ανίχνευση του συγκεκριμένου ιού είναι κριτικής σημασίας αφού μεταδίδεται σεξουαλικά, είναι ασυμπτωματικός, χρειάζεται περίπου 2 χρόνια για το ανοσοποιητικό σύστημα να τον καταστείλει χωρίς θεραπεία και ευθύνεται για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 290 εκ. γυναίκες έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 130 τύποι HPV και τουλάχιστον 13 τύποι υψηλού κινδύνου.

εργαστήριο μοριακής βιολογίας

Το εργαστήριο μοριακής βιολογίας του MinoanLab πραγματοποιεί 2 μεθόδους PCR – αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης. Σε πρώτη φάση το HPV screening ανιχνεύει τους 14 υψηλού κινδύνου τύπους HPV καθώς και τους 2 χαμηλού κινδύνου τύπους 6 και 11 που  ευθύνονται για το 90% της εμφάνισης των κονδυλωμάτων. Σε δεύτερη φάση και εφ’ όσον το δείγμα βγει θετικό για την παρουσία κάποιου τύπου HPV, το HPV Genotyping ταυτοποιεί και τους 14 υψηλού κινδύνου τύπους – HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 – του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων που ανιχνεύονται στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι ειδικά οι HPV 16 και 18 ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται στο εργαστήριο έχει υψηλή ευαισθησία 98% που οφείλεται:

 • Στην χρήση εσωτερικού control που βεβαιώνει την ύπαρξη επαρκούς γενετικού υλικού για τη διενέργεια της εξέτασης
 • Στην τεχνική ανάλυσης που δεν επιτρέπει διασταυρούμενες αντιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών τύπων του HPV
 • Στην αποδεδειγμένη διενέργεια της εξέτασης χωρίς διασταυρούμενες αντιδράσεις μεταξύ των διαφόρων παθογόνων της περιοχής του κόλπου όπως C. Albicans, P. Vulgaris, C. Pseudodiptheriticum, S. Aureus, E. Faecalis, S. Epidermidis, E. Coli, S. Mitis, L. Acidophilus, S. Pyogenes, HSV-1 και HSV-2, C. Trachomatis, N. Gonorrhoeae, HIV-1 (pol and env regions) και M. Hominis.
 • Στην χαμηλή απαίτηση γενετικού υλικού (130 αντίγραφα DNA/ αντίδραση) για την εξέταση και το αποτέλεσμα

Για  τη διενέργεια της εξέτασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δείγμα από την κυτταρολογία υγρής φάσης έτσι ώστε να μην χρειάζεται η ασθενής να υποβληθεί στην ίδια διαδικασία δεύτερη φορά.

Το HPV τεστ βρίσκει εφαρμογή σε

 • Περιπτώσεις που τα αποτελέσματα από το τεστ PAP δεν είναι ξεκάθαρα για κυτταρικές αλλοιώσεις
 • Περιπτώσεις που ήδη έχει γίνει διάγνωση της υπάρξης του ιού και ο ασθενής είναι υπό θεραπεία
 • Σε ηλικίες άνω των 30 ετών η Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία συνιστά την χρήση του HPV τεστ παράλληλα με το τεστ PAP
Αποτελέσματα Αξιολόγηση Επανέλεγχος
HPV τεστ αρνητικό,

Τεστ ΠΑΠ φυσιολογικό

Κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι σε χαμηλά επίπεδα Συνιστάται επανέλεγχος
HPV τεστ θετικό,

Τεστ ΠΑΠ φυσιολογικό

Τα τραχηλικά κύτταρα έχουν μολυνθεί με υψηλού κινδύνου τύπο HPV, χωρίς να παρατηρούνται κυτταρικές αλλοιώσεις Συνιστάται επανέλεγχος των σε ένα χρόνο ή έλεγχος για την ταυτοποίση του ιού HPV 16 και 18. Σε περίπτωση ανίχνευσής τους συνιστάται κολποσκόπηση. Αν δεν ανιχνευθεί κάποιος από τους 2 τύπους συνιστάται επανέλεγχος των 2 τεστ
HPV τεστ αρνητικό,

Τεστ ΠΑΠ αμφίβολο (ASCUS)

Δεν υπάρχει μόλυνση από τον ιό HPV. Ενδέχεται οι κυτταρικές αλλοιώσεις να οφείλονται σε κάποια ορμονική διαταραχή, μόλυνση ή φλεγμονή Επανέλεγχος σε ένα χρόνο
HPV τεστ θετικό,

Τεστ ΠΑΠ αμφίβολο (ASCUS)

Μόλυνση των τραχηλικών κυττάρων από υψηλού κινδύνου τύπο HPV Συνιστάται κολποσκόπηση
HPV τεστ αρνητικό, Τεστ ΠΑΠ με κυτταρικές αλλοιώσεις  (lowgrade) Δεν υπάρχει μόλυνση από τον ιό HPV Συνιστάται επανεξέταση σε ένα χρόνο ή κολποσκόπηση
HPV τεστ θετικό, Τεστ ΠΑΠ με κυτταρικές αλλοιώσεις  (lowgrade) Μόλυνση των τραχηλικών κυττάρων από υψηλού κινδύνου τύπο HPV που πιθανόν να είναι υπεύθυνη για τις κυτταρικές αλλοιώσεις Συνιστάται κολποσκόπηση

 

εργαστήριο μοριακής βιολογίας, hpv ιός, hpv τεστ

Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας τόσο απο ενδογενείς όσο και εξωγενείς παράγοντες με κυριότερους την ηλικία, τις διάφορες δραστηριότητες της όπως η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων, οι ενδοκολπικές προθέσεις, χρήση αντισυλληπτικών, οι ορμονικές διαταραχές και η σεξουαλική δραστηριότητα επηρρεάζοντας την λειτουργία αναπαραγωγής της. Η διαταραχής της σύστασης της φυσιολογικής χλωρίδας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

εργαστήριο μοριακής βιολογίας

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αφορούν πλέον μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα εμφανίζονται 357εκ. νέα περιστατικά. Τα πιο σημαντικά ΣΜΝ  είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων, λοιμώξεις από τριχομονάδες και χλαμύδια, γονόρροια, κυτταρομεγαλοϊός, HPV, HIV, σύφιλλη .

Η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη. Πολλές φορές τα νοσήματα είναι ασυμπτωματικά ενώ άλλες φορές υπάρχουν συμπτώματα όπως:

 • Αίσθημα πόνου ή καύσου κατα την ούρηση
 • Κοπλικές εκκρίσεις
 • Κολπική αιμορραγία
 • Πρήξιμο στους λεμφαδένες
 • Εξανθήματα
 • Έλκη, εξογκώματα

Το εργαστήριο μοριακής βιολογίας χρησιμοποιεί τη μέθοδο REAL-TIME PCR για την ποσοτική ανίχνευση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, των αερόβιων και αναερόβιων μικροοργανισμών, των μυκοπλασμάτων και της candida. Η μέθοδος του εργαστηρίου έχει υψηλή ευαισθησία 98-100% και χρειάζεται μικρή ποσότητα γενετικού υλικού για το τελικό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα ανιχνεύονται:

ΑΕΡΟΒΙΟΙ / ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΜΥΚΗΤΕΣ

ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑΤΑ

ΣΥΦΙΛΛΗ

HIV

HSV I/II

CMV

HPV

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β/C

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΤΡΙΧΟΜΟΝΑΔΕΣ

 

εργαστήριο μοριακής βιολογίας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας του MinoanLab διενεργείται προγεννητικός έλεγχος. Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει ομάδα εξετάσεων, πριν ή κατά τη διάρκεια της κύησης, για την ανίχνευση σοβαρών γενετικών παθήσεων στο έμβρυο. Οι εξετάσεις αυτές αφορούν

 • τον έλεγχο της ομαλής εξέλιξης της κύησης για τη μητέρα και το έμβρυο
 • τη διάγνωση χρωμοσωματικών ανωμαλιών, όπως π.χ. το σύνδρομο Down κι άλλες χρωμοσωματικές ανωμαλίες
 • τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων που οφείλονται σε μεταλλάξεις γονιδίων, με απευθείας ανάλυση του γενετικού υλικού όπως η κυστική ίνωση
 • την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας γενετικής πάθησης σε περίπτωση οικογενειακού ιστορικού

Συνήθως οι μελλοντικοί γονείς υποβάλλονται σε εξετάσεις πριν την έναρξη της κύησης με την καθοδήγηση του ιατρού γυναικολόγου.

 

Γενική Αίματος, Επίπεδα Σιδήρου και Φερριτίνης

Ο έλεγχος γίνεται για να αποκλεισθεί η σιδηροπενική αναιμία. Ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό καθώς βρίσκεται σε 70% στην αιμοσφαιρίνη, προσδίδει το κόκκινο χρώμα στα ερυθρά και μεταφέρει το οξυγόνο που προσλαμβάνεται από τους πνεύμονες κατά την αναπνοή σε όλο το σώμα. Σε περίπτωση χαμηλών επιπέδων σιδήρου, δεν γινεται η απαραίτητη μεταφορά οξυγόνου από την μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Αυτό μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις όπως χαμηλό βάρος του  εμβρύου, πρόωρο τοκετό, ενώ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην ίδια την μητέρα κατά την διάρκεια του τοκετού όπως αυξημένη απώλεια αίματος.

Έλεγχος Σακχάρου

Η μέτρηση του σακχάρου στην αρχή της κύησης όπως και το τεστ ανοχής γλυκόζης που γίνεται συνήθως μεταξύ της 23ης και 26ης εβδομάδας κύησης γίνονται για να αποκλειστεί ο διαβήτης κύησης, δηλαδή ο τύπος διαβήτη που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται σε ποσοστά 1-3% και οφείλεται στην δράση κάποιων ορμονών που απελευθερώνονται από τον πλακούντα και αναστέλλουν την παραγωγή ινσουλίνης. Λόγω της δράσης της ινσουλίνης που βοηθάει στην πρόσληψη του σακχάρου από τα κύτταρα των διαφόρων ιστών, τα χαμηλά επίπεδα της ινσουλίνης έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Οι επιπτώσεις εάν δεν ρυθμιστεί το σάκχαρο αναφέρονται σε πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία, αύξηση αμνιακού υγρού έως και αποβολή. Αντίστοιχα, το έμβρυο έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από την φυσιολογική και σε περίπτωση πρόωρου τοκετού μπορεί να εμφανίσει πρόβλημα στους πνεύμονές του καθώς αναπτύσσονται τελευταίοι στον οργανισμό.

Ομάδα Αίματος και Rhesus:

Η ομάδα αίματος είναι απαραίτητη σε περίπτωση που η μητέρα χρειαστεί μετάγγιση αίματος. Ο παράγοντα Rhesus είναι ιδιαίτερα σημαντικός όταν οι δύο γονείς δεν φέρουν τον ίδιο παράγοντα. Αν υποτεθεί ότι η μητέρα είναι Rh (-) και ο πατέρας του μωρού είναι Rh(+), ενδέχεται και το μωρό να είναι Rh (+). Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μία πιθανότητα η μήτερα να παράγει αντισώματα τα οποία αρχίζουν να επιτίθενται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού. Στην πρώτη εγκυμοσύνη συνήθως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε επόμενη όμως εγκυμοσύνη, αν και πάλι το έμβρυο είναι Rh (+), υπάρχει κίνδυνος αναιμίας και αιμολυτικού ίκτερου.

Αντισώματα Ερυθράς

Στην περίπτωση που η μέλλουσα μητέρα δεν έχει αντισώματα, θα πρέπει να εμβολιαστεί. Εάν νοσήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα ανάλογα με την εβδομάδα κύησης.  Παρατηρήθηκε ότι μεταξύ 8ης και 11ης εβδομάδας, οι βλάβες αφορούν τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα μάτια και τα αυτιά. Μετά από την 12η εβδομάδα και μέχρι την 16η τα προβλήματα εστιάζονται στην ακοή ενώ μετά από την 16η εβδομάδα οι βλάβες αφορούν την ανάπτυξη των κοιλιακών του οργάνων.

Έλεγχος Ηπατίτιδας Β και C, HIV I&II, και Σύφιλης

Ηπατίτιδα: Είναι μία εξέταση η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξετάσεις ρουτίνας. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις η μητέρα μπορεί να νοσεί χωρίς να το γνωρίζει καθώς μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,  μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο έμβρυο, μέσω του πλακούντα, προσβάλλοντας το ήπαρ του εμβρύου.
Έλεγχος Σύφιλης

Σύφιλη: Οφείλεται στον μικροοργανισμό Treponema pallidum. Είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη, δεν είναι συνήθης, αλλά σε περίπτωση διάγνωσης μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο. Αν η γυναίκα έχει μολυνθεί, θα πρέπει να διαγνωσθεί έγκαιρα καθώς ο μικροοργανισμός περνάει από την μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Αυτό γίνεται μέχρι τον τέταρτο μήνα κύησης. Σε περίπτωση που το έμβρυο μολυνθεί, μπορεί η μητέρα να αποβάλλει, να πεθάνει το έμβρυο ή αν γεννηθεί να έχει και το ίδιο σύφιλη με μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του όπως προβλήματα στα οστά, στο νευρικό σύστημα, στο δέρμα και πολλά άλλα.

Έλεγχος HIV I/II

HIV Ι και ΙΙ: Εξέταση αίματος η οποία επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται στις εξετάσεις ρουτίνας και αφορά λοίμωξη που μπορεί επίσης να είναι ασυμπτωματική. Σε περίπτωση που η μητέρα είναι θετική στον ιό, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υγεία του βρέφους.

Τοξόπλασμα: Προκαλείται από το παράσιτο Toxoplasma Gondii το οποίο μπορεί να κολλήσει μία έγκυος γυναίκα από επαφή με περιττώματα από γάτες, χώμα, ωμό κρέας, λαχανικά ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Εάν μία γυναίκα δεν έχει αντισώματα και κολλήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ανάλογα με τον μήνα κύησης, υπαρχει σοβαρός κίνδυνος αποβολής, προβλημάτων υγείας του μωρού ή ακόμη και το μωρό να γεννηθεί νεκρό.

Ελεγχος για Αιμολυτικό Στρεπτόκοκκο της ομάδας Β (GBS)

Βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στον οργανισμό μας αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στα νεογέννητα. Ο έλεγχος για τον Β-αιμολυτικό Στρεπτόκοκκο πραγματοποιείται με λήψη δείγματος με μπατονέτα από τον κόλπο και το ορθό στις τελευταίες  εβδομάδες κύησης (35η – 37η). Αν μία γυναίκα βγει θετική για το συγκεκριμένο μικρόβιο θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία, συνήθως πενικιλλίνη, για την προστασία του εμβρύου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι είναι γενικά σπάνιο να νοσήσει μια γυναίκα, ακόμη και αν έχει προσβληθεί. Αν όμως νοσήσει τα συμπτώματα είναι ποικίλα όπως, αποβολή, πρόωρος τοκετός, ενδομήτριος θάνατος, κυστίτιδα. Σε περίπτωση που το βακτήριο προσβάλλει το έμβρυο, νοσεί σπάνια, κυρίως τις πρώτες ώρες από την γέννηση του και αφορά πνευμονία, σήψη, μηνιγγίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα στην καρδιά και στην αρτηριακή πίεση, γαστρεντερικά και ηπατικά προβλήματα.

Κυστική ίνωση

Η Κυστική Ίνωση είναι ένα γενετικό νόσημα που κληρονομείται με τον αυτοσωμικό υπολειπόμενο τύπο κληρονομικότητας (όπως η Μεσογειακή Αναιμία) γεγονός που σημαίνει α) άτομο που φέρει σε ένα από τα γονίδια που ευθύνονται για την πρόκληση Κυστικής Ίνωσης (CFTR, Cystic fibrosis transmembrane conductance regulator) μια παθογόνο μεταλλαγή, δεν πάσχει και είναι απλός φορέας (ετεροζυγώτης) παθογόνου μεταλλαγής, β) ότι ένα άτομο πάσχει όταν στο DNA του (στο γενετικό του υλικό) συνυπάρχουν στα δύο γονίδια που ευθύνονται για την πρόκληση Κυστικής Ίνωσης,  δύο παθογόνες μεταλλαγές που έχουν κληρονομηθεί (μία) απο κάθε γονέα. Οι παθογόνες μεταλλαγές μπορεί να είναι ίδιες (ομόζυγη κατάσταση) ή διαφορετικές (διπλά ή σύνθετη ετεροζυγωτία). Συνήθως τα άτομα με κυστική ίνωση παράγουν παχύρευστες, κολλώδεις εκκρίσεις που σταδιακά συσσωρεύονται και φράζουν τους  πνεύμονες προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή, ενώ προσβάλλουν και το πεπτικό σύστημα προκαλώντας δυσκολία στο φαγητό και στην πέψη. Οι περισσότεροι άνδρες με κυστική ίνωση είναι στείροι. Παρά τις μελέτες που έχουν γίνει, ο μέσος όρος ζωής είναι τα 37 έτη. Σε περιπτώσεις πιο ήπιες, μπορεί να αυξηθεί το όριο ζωής μέχρι τα 50. Τα άτομα αυτά συνήθως καταλήγουν λόγω των προβλημάτων στους πνεύμονες.

Θρομβοφιλία

Περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται μία προδιάθεση για αυξημένη πηκτικότητα του αίματος και σχηματισμό θρόμβων, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες όπως κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης. Κυρίως προκαλεί εν τω βάθει θρομβώσεις και πνευμονικη εμβολή. Η πήξη του αίματος είναι κριτικής σημασίας. Σωστή ροή του αίματος σημαίνει σωστή μεταφορά οξυγόνου από την μητέρα στο έμβρυο, σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Οποιαδήποτε διαταραχή στην σωστή αιμάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, ενδομήτριο θάνατο, προεκλαμψία. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και για την ίδια την μητέρα κατά τη διάρκεια της γέννας για την αποφυγή θρομβώσεων.

Epstein Barr Virus

Ιός που ευθύνεται για την λοιμώδη μονοπυρήνωση και μεταφέρεται κυρίως με το σάλιο αλλά και με άλλα σωματικά υγρά. Τα κυριότερα συμπτώματα αφορούν πυρετό, κόπωση, πονοκεφάλους, πρησμένους λεμφαδένες, συκώτι, σπλήνα, εξανθήματα, σωματικό πόνο και ερεθισμένο λαιμό. Το πρόβλημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να μην ανεβάσει πυρετό η μητέρα ή να μην παραταθεί η αυξημένη θερμοκρασία καθώς το  έμβρυο είναι πολύ πιο ευαίσθητο από ότι η μητέρα. Ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει αποβολή στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, πρόωρο τοκετό ή γενετικές ανωμαλίες.

Καρυότυπος

Καρυότυπος ονομάζεται η εξέταση με την οποία  ελέγχεται ο αριθμός και η δομή των χρωμοσωμάτων ενός ατόμου. Χρησιμοποιείται στη διάγνωση γενετικών ασθενειών, ορισμένων γενετικών ανωμαλιών και ορισμένων αιματολογικών και λεμφικών διαταραχών.

H λήψη του δείγματος για την εξέταση καρυοτύπου:

α) για τον έλεγχο ατόμου αρκεί μια απλή αιμοληψία με αντιπηκτικό ηπαρίνης και

β) για τον προγεννητικό έλεγχο : γίνεται απο εξειδικευμένο μαιευτήρα/γυναικολόγο που μέσω της παρακέντησης στην έγκυο λαμβάνει δείγμα τροφοβλάστικού ιστού (ή χοριακές λάχνες) ή αμνιακού υγρού η αίματος από τον ομφάλιο λώρο του εμβρύου, ανάλογα με την ηλικία εγκυμοσύνης.

 

εργαστήριο μοριακής βιολογίας, προγεννητικός έλεγχος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας

Δύναμη μας η γνώση μας...

Κιαγιαδάκη Φωτεινή

Μοριακή Βιολόγος