ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (FAQ)

Τεστ Παπανικολάου (τεστ παπ)

Ποιός πρέπει να κάνει το Τεστ Παπανικολάου;

Όλες οι γυναίκες που είχαν ή έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή πρέπει να κάνουν τακτικά το τεστ Παπανικολάου ( Τεστ Παπ / Pap test). Ακόμα και αν δεν έχετε τώρα ενεργή σεξουαλική ζωή ή δεν έχετε περίοδο πια, πρέπει να κάνετε τακτικά Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ / Pap test).

Γιατί να κάνω Τεστ Παπανικολάου;

Τακτικά Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ / Pap test) συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας. Τα κύτταρα του τράχηλου της μήτρας μπορεί να εξελίσσονται χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα ή πόνος. Ακόμα και μικρές αλλοιώσεις στα κύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν αντιμετωπιστούν με θεραπεία. Επίσης με το Τεστ Παπ  ελέγχεται η ορμονική λειτουργία όπως και η χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων. Τέλος ανιχνεύονται φλεγμονές του κόλπου ή του τραχήλου (κολπίτιδες, τραχηλίτιδες) καθώς και οι αιτιολογικοί τους παράγοντες (μικρόβια, μύκητες, τριχομονάδες, ιοί κ.ά.)

Στην εξέταση του Τεστ Παπ τι ακριβώς ανευρίσκεται?

διαδικασία εξέτασης

Η δοκιμασία κατά Παπανικολάου είναι ένας τρόπος για να ανιχνεύσουμε αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου και της μήτρας. Αν βρεθεί κάποια αλλοίωση τότε αυτό ονομάζεται δυσπλασία. Υπάρχει πιθανότητα αυτή η δυσπλασία να  οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο χρόνος της εξέλιξης είναι άγνωστος. Μπορεί να εξελιχθεί μέσα σε κάποιους μήνες ή ακόμα και μέσα σε κάποια χρόνια. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται μια φορά το χρόνο σε Τεστ Παπ, λαμβανομένου υπόψη ότι ο ιός HPV είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας της παθογένειας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τι γίνεται αν το Τεστ Παπ δεν είναι φυσιολογικό;

Αν το Τεστ Παπ δεν είναι φυσιολογικό, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο! Αυτό συμβαίνει συχνά από κάποια φλεγμονή ή μόλυνση στον τράχηλο της μήτρας ή στον κόλπο. Όταν το Τεστ Παπ δεν είναι φυσιολογικό, ο γιατρός θα σας συστήσει αμέσως την πιο κατάλληλη θεραπεία για σας. Ζητήστε από τον γιατρό να σας εξηγήσει το τεστ και ό,τι θα επακολουθήσει.

Γιατί θα έπρεπε να ζητήσω το Pap Test υγρής φάσης;

κυτταρολογια υγρης φασης

Το Pap Test υγρής φάσης είναι η πρώτη πραγματική βελτίωση του Τεστ Παπανικολάου από την πρωτοεμφάνισή του πριν 50 χρόνια. Αυτό το νέο εξελιγμένο τεστ ενισχύει την εμπιστοσύνη σας για την πιστότητα της εξέτασης. Αποκτήστε τον έλεγχο του σώματός σας και ζητήστε από το γιατρό σας το υγρής φάσης Τεστ Παπ σήμερα.

Με λίγα λόγια το Pap Test υγρής φάσης αποτελεί μία σπουδαία καινοτομία στο χώρο της κυτταρολογικής εξέτασης καθώς είναι η πρώτη εξέλιξη του Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ) μετά από έξι δεκαετίες, που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του ποσοστού του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σήμερα είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος ελέγχου των γυναικών για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όντας σημαντικά πιο αποτελεσματικό από το συμβατικό Τεστ Παπ.

Παγκοσμίως, η υγρή φάση κυτταρολογίας έχει αρχίσει να αντικαθιστά τη συμβατική τεχνική, αναγνωρίζοντας ότι είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική στην ανίχνευση τραχηλικών αλλοιώσεων. Σημαντικός αριθμός μελετών έχει μάλιστα επιπλέον επιβεβαιώσει την υπεροχή της μεθόδου υγρής φάσης, όχι μόνο σε ό, τι αφορά τα κολποτραχηλικά δείγματα, μα και σε όλα τα κυτταρολογικά δείγματα.

Ποτε επιβάλλεται συχνός ετήσιος έλεγχος και Τεστ Παπ?

Συνήθως συστήνεται σε γυναίκες με συνήθειες και σε καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο όπως:

• Κάπνισμα

• Μόλυνση με έναν τύπο του HPV που προκαλεί καρκίνο

• Μόλυνση με τον ιό HΙV (ιός του AIDS)

• Μόλυνση από χλαμύδια

• Κακή διατροφή

Θεραπεία με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και τέλος προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου τραχήλου.

τεστ παπ